Magic Touch op Kantoor: Loyaliteit en Motivatie Onthuld!

In de wereld van bedrijven en kantoren zijn er momenten waarop een werkplek lijkt te schitteren als een magische plek. Medewerkers stromen met enthousiasme naar binnen, ze zijn gedreven en loyaal, en de productiviteit bloeit op. Hoe wordt deze 'magic touch' bereikt? 

In deze blog gaan we in op het creëren van een werkplek-wonderland waarin werknemers niet alleen gedijen, maar zich ook verbonden voelen met de missie van het bedrijf. 

Een van die geheimen begint bij de allereerste stap: het rekruteringsproces. Het is hier, in de kunst van het selecteren van de juiste mensen voor je team, dat de magie van betrokkenheid en motivatie zijn wortels vindt. In deze blog gaan we dieper in op hoe de juiste aanpak kan leiden tot een werkplek-wonderland waarin werknemers gedijen en zich verbonden voelen met de missie van het bedrijf.

 

1. Bedrijfscultuur 

Vanuit het bedrijf moet er een bepaling zijn wat jouw DNA is. Welke cultuur wens je te creëren met jouw werknemers? Denk dan aan werkethiek, omgangsvormen, normen en waarden, uitstraling, communicatie stijlen,... Dit bepaalt de uitstraling van jouw bedrijf naar de buitenwereld, maar is ook bepalend in jouw aanwervingsproces voor nieuwe collega's. 

Neem dit mee in jouw rekruteringsverhaal en functie omschrijvingen. Daar er geen loyaliteit kan zijn als het DNA en verwachtingen hierin al niet overeenkomen.

Bijv. In een voorgaand bedrijf hebben we heel ons DNA en bedrijfscultuur opgebouwd rond één slogan nl 'We love your smile!'. 

Dit creëert al sowieso een positief gevoel, maar hield ook in dat alles wat we deden altijd met een glimlach moest gebeuren. Ook hadden we één doel als team iedereen een beleving, gevoel en een glimlach te bezorgen. 

Bedrijfscultuur

2. Inspirerend leiderschap 

De relatie tussen managers en werknemers speelt een cruciale rol in het beïnvloeden van loyaliteit en motivatie. 

Managers moeten in staat zijn om effectief te communiceren, feedback te geven en te luisteren naar de behoeften van hun team. Dat weten we allemaal, maar hoe doen we dit in de praktijk? 


Situationeel Leiderschap

Een tool die je kan inzetten om jouw leiderschap stijl beter af te stemmen per teamlid is het 'situationeel leiderschap' model. Deze ondersteunt jou om de juiste leiderschaps- en communicatiestijl toe te passen bij elk teamlid om elk van hen te doen ontwikkelen binnenin de organisatie en gezamenlijk naar een doel toe te werken. 


Plan van aanpak

Betrek jouw werknemers ook het in het proces van jullie verhaal als organisatie. Het is normaal dat een visie vanuit hogerop in de organisatie wordt bepaald, maar bouw het effectieve plan (bijv een OGSM plan) samen met jouw team op, opdat iedereen zich verbonden voelt om samen het bedrijfsdoel te behalen. Pas hierin ook jouw verwachtingen van jouw teamleden aan volgens het situationeel leiderschapsmodel. 


Zichtbaarheid management

Organiseer regelmatig informele lunchbijeenkomsten waar werknemers de kans krijgen om rechtstreeks met het management te praten. Dit kan de communicatie en betrokkenheid verbeteren.

Het belangrijkste is dat deze ideeën afgestemd moeten zijn op de behoeften en cultuur van jouw bedrijf. Wat voor het ene bedrijf werkt, werkt mogelijk niet voor het andere. Het is essentieel om naar de feedback en wensen van je werknemers te luisteren en aanpassingen te doen op basis van hun behoeften en verwachtingen.

3. Persoonlijke Ontwikkeling

Leg de nadruk op het belang van het investeren in de professionele ontwikkeling van werknemers. Dit kan hen helpen groeien en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, wat op zijn beurt hun motivatie en toewijding aan het bedrijf kan vergroten.

Team succes persoonlijke groei

 Personal development plan

 Hierin kan je het situationeel leiderschapsmodel gebruiken   om hieruit een 'persoonlijk ontwikkelingsplan' op te stellen in samenspraak met jouw werknemer. Erken en waardeer zijn sterktes en talenten. Benoem zijn valkuilen en te ontwikkelen punten waarbij een plan wordt opgesteld hoe deze kunnen behaald worden en welke verwachtingen jouw medewerker heeft om deze te behalen.

Vanuit dit plan kan er een mix ontstaan aan 'on-the-job trainingen', (online) workshops en opleidingen die moeten gevolgd worden, bepaling van een 'buddy', verwachtingen in resultaat, externe business coaching, ... 


High potentials

Gebruik deze tools niet enkel voor medewerkers die moeten groeien om te evolueren in hun rol, maar ook voor 'high potentials' om hen te binden met jouw organisatie door een lange termijn visie voor te leggen waar je beiden investeert om gezamenlijk te groeien. 


4. Inspirerende werkplekken 

Vandaag is het des te belangrijker om een werkplek te creëren die samenhorigheid, inspiratie en creativiteit stimuleren. Door de hybride of home office cultuur is het kantoor een plek geworden van samenkomen, vergaderen, bespreken, brainstormen, ideeën delen, bijpraten aan koffiemachine, etc 


Kantooromgeving inrichting en sfeerINRICHTING & SFEER​

Een inspirerende esthetische kantooromgeving omvat dan ook ruimtes die dat stimuleren en versterken. Hier komt nogmaals uw bedrijfscultuur terug die essentieel belangrijk is. Hoe breng je deze tot leven in deze omgeving door inrichting, esthetiek, kunst, meubilair, planten, verlichting,...? Daar deze beleving en gevoel in de kantooromgeving mensen doen binden met jouw bedrijf. 

Het moet de vorming geven tot een gemeenschap van mensen die geloven in groei en vooruitgang. Het is niet alleen een plek om te werken, maar een ruimte om te dromen en die dromen waar te maken. 


SAMENKOMEN

Koppel het noodzakelijke van samenkomen dan ook eens samen met leuke en ontspannende momenten op kantoor. Dit motiveert hen ook om vaker naar kantoor te komen, daar deze momenten belevingen en emoties creëren die net die extra drive geven om de volgende uitdaging volop aan te pakken.  (bring your dog to the office, get together momenten met workshops, rewards, vieren van successen,...)

5. Teambuilding

Teambuilding is een essentieel element in elke succesvolle organisatie. Het is de lijm die individuele medewerkers verandert in een goed functionerend team. 

Een goed team is gebaseerd op vertrouwen, en teambuildingactiviteiten helpen dat vertrouwen te ontwikkelen en te versterken. Dit vertrouwen stelt teamleden in staat om open te communiceren, feedback te geven en te ontvangen, en zich comfortabel te voelen bij  het delen van ideeën en meningen.

Daarnaast verbetert teambuilding de communicatievaardigheden van werknemers en helpt misverstanden en conflicten te verminderen. Het bevordert effectieve communicatie, wat cruciaal is voor het oplossen van problemen en het behalen van doelen.

Teamwork bevordert een positieve werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen. Dit draagt bij aan een hogere tevredenheid op de werkplek en een groter gevoel van betrokkenheid bij de organisatie.Door deze strategieën toe te passen en de geheimen achter het creëren van een 'magic touch' op kantoor te begrijpen, kun je de loyaliteit en motivatie van je werknemers vergroten. Het resultaat zal niet alleen een bloeiende werkplek zijn, maar ook een toegewijd en geïnspireerd team dat bereid is om samen de hoogten van succes te bereiken. Dus, laat de magie beginnen en transformeer je werkplek in een plek waar loyaliteit en motivatie tot bloei komen.

 

 LET THE MAGIC BEGIN!


Heb je vragen of ondersteuning nodig? We helpen je met plezier verder.

Belang van mentale kracht in leiderschap!