Leiderschap 2.0: De kracht van 'Ownership' in jouw team

In mijn rol als business & performance coach kom ik vaak de vraag tegen hoe je meer 'ownership' kan creëren bij jouw medewerkers. Daarom dat ik deze topic heb gekozen voor mijn volgende blog. 

In de huidige wereld van leiderschap wordt "ownership" steeds meer gezien als de sleutel tot het ontsluiten van het volledige potentieel van jouw team. In deze blog duiken we dieper in de essentie van ownership, waarom het cruciaal is voor leiders, en hoe het niet alleen jouw team versterkt maar ook jou als leidinggevende in staat stelt te schitteren.

Waarom 'ownership' jouw leiderschap transformeert:


  1. Verhoogde Productiviteit, Verminderd Micro-Management: 'Ownership' stimuleer je door heldere doelen te stellen en verantwoordelijkheden te delegeren. Het creëren van vastgestelde kaders, transparantie in verwachtingen, communicatiestructuren, ... zijn enkele praktische stappen die helpen bij het stimuleren van 'ownership'. 
  2. Een Cultuur van vertrouwen opbouwen: Vertrouwen moet je verdienen zeg ik altijd.... Dit houdt ook in dat je moet starten aan een verkenningsfase in de relatie tussen leidinggevende en werknemer, opdat je als leidinggevende kan plaatsen waar deze werknemer zich bevindt in zijn autonoom kunnen. Het wederzijds vertrouwen doen groeien, zorgt ervoor dat je medewerkers gaan samenwerken als een goed geoliede machine en je de 'ownership' kan doen evolueren volgens hun kunnen. 

Activeren van 'ownership':

  1. Duidelijke communicatie en doelen als katalysator: Essentieel in het ontwikkelen van 'ownership' is een heldere communicatie waar er vertrouwen is om open te communiceren, verwachtingen af te stemmen, bijsturen waar nodig en openheid tot sparren om tot de beste uitkomst te komen. Deze fungeren als katalysator voor het activeren van 'ownership' bij jouw team.
  2. Autonomie en zelfbeschikking aanmoedigen: Erken dat niet al jouw medewerkers tot hetzelfde niveau van 'ownership' zullen geraken. Verken hoe je elke medewerker kan aanmoedigen tot autonomie, waardoor jouw medewerkers gemotiveerd raken om 'ownership' te omarmen.


Belangrijke competenties van medewerkers:  1. Proactieve houding als drijvende kracht: Als 'ownership' een onderdeel is van de cultuur in jouw bedrijf, is het belangrijk ook te erkennen welke competenties hiervoor belangrijk zijn om iemand te motiveren om te handelen vanuit deze houding. Een proactieve hands-on houding die durft aan te sturen, gesprekken aan te gaan, zelf analyses te doen om van daaruit de beste beslissing te nemen volgens zijn kader zijn enkele belangrijke competenties bij medewerkers om ook 'ownership' te willen en kunnen aannemen en dit verder te stimuleren. 
  2. Ontwikkeling van probleemoplossend vermogen: Werknemers met sterk ontwikkelde probleemoplossende vaardigheden zijn in staat om uitdagingen effectief aan te pakken en oplossingen te vinden zonder voortdurende supervisie. Dit draagt bij aan een omgeving waarin medewerkers zich niet alleen verantwoordelijk voelen voor hun taken, maar ook de moed hebben om initiatief te tonen en problemen op te lossen op een manier die het algemene succes van het team en de organisatie bevordert. Het proces van het aanmoedigen van dit vermogen omvat training, ondersteuning en het creëren van een omgeving waarin fouten worden gezien als leermogelijkheden, waardoor werknemers het vertrouwen hebben om proactief problemen aan te pakken.  

Het belang van bedrijfscultuur:

  1. Waarden en normen als basis voor ownership: Als leidinggevende kan je zelf een verschil maken binnenin een organisatie door jouw leiderschapsstijl aan te passen om een fundering te creëren waar 'ownership' nemen mogelijk is. Idealiter zijn deze normen en waarden opgenomen in de bedrijfscultuur van de organisatie waar doorheen de organisatie medewerkers worden aangespoord tot autonomie. Dit versterkt de interdepartementale relaties en samenwerkingen waarbij de organisatie efficiënt kan groeien en evolueren. 
  2. Leiderschapsstijl: Het inzetten van effectief leiderschap en communicatie zijn noodzakelijk tot het vormgeven van een omgeving waarin 'ownership' kan gedijen. Het is dan ook cruciaal dat je zelf als leidinggevende de nodige stijlen beheerst om deze efficiënt in te zetten waar nodig om de autonomie binnenin jouw team te doen groeien en evolueren. 

Gemak voor jou als Leidinggevende:  1. Effectief delegeren en loslaten: Door een cultuur van 'ownership' te stimuleren, vergemakkelijkt ook het delegeren. Daarnaast voelen jouw medewerkers zich ook ondersteund om zelfstandig te handelen waar nodig zonder enige inbreng. Hierdoor kan jij je als leidinggevende focussen op de strategische taken. 
  2. Verhoogde focus op strategische taken: Om jouw rol als leidinggevende optimaal te kunnen inzetten, zijn er ook verwachtingen vanuit de organisatie die meer omvatten dan 'people management' of dagelijkse operationele taken. Als leidinggevende maak je ook een verschil door te focussen op strategische taken waarbij je op lange termijn verder kijkt en denkt om zo de organisatie verder te doen evolueren. 


'Ownership' is een krachtige hefboom die jouw leiderschap naar nieuwe hoogten kan tillen. Het creëren van een cultuur waarin 'ownership' wordt gewaardeerd en vastgepakt, is niet alleen gunstig voor jouw team, maar vormt ook de sleutel tot een vlotter, effectiever leiderschap met een directe impact op het resultaat in de organisatie. Leer hoe je ownership in jouw team kunt stimuleren en ervaar de transformatie van jouw leiderschap 2.0.


Wil je autonomie in jouw team bevorderen en een cultuur van 'ownership' creëren? Als ervaren coach help ik je om leiderschap te versterken en concrete strategieën te implementeren. Ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan een team dat gedijt op verantwoordelijkheid en autonomie. 

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Bedrijfsgroei Optimaliseren: De kracht van een strategisch Learning & Development Plan!